Aku hantu ORANGES! haha


Tahun ini mencatatkan sejarah.


Aku makan buah oren dengan banyakkkkkknya! Dalam satu minggu ini sahaja sudah berbakul-bakul buah manis itu aku telan. [gila punya bnyak. smpai papa warning kat aku supaya jangan habiskan sume. teruk siut aku ni. sorry pa] DELICIOUS! Di sini, aku sertakan gambar-gambar 'anak-anak' aku. Selamat terliur!






that's a hell lot of oranges

my initial



sisipan = fatin, your tag will be posted later yeah? soo sorry.


Tidak Dapat

Huwmm. Balik dari sekolah yang mengadakan sukantara tadi, singgah sebentar di rumah Balqish yang berada di tingkat 10 [8 tingkat agi tnggi dr umah aku. haha]. Mama dia mengajak lunch di sana. Aku turuti sahaja. Setelah mengenyangkan perut yang kosong setelah berlari 100 meter, lompat tinggi dan lontar peluru, aku meminta izin untuk pulang ke rumah. Aku ada memberitahu hasrat ingin mengecheck result SBP aku dekat Bal dan dia meminta tolong aku untuk checkkan dia punya sekali. Sampai rumah dan menunaikan apa yang perlu, terus aku online. Buka Blogspot , Friendster dan Myspace. Selepas mengonlinekan diri di semua account, aku buka www.emoe.gov.my dan berdoa moga-moga aku di tawarkan ke mana-mana sekolah berasrama penuh. Key in nombor angka giliran PMR dan klik untuk mengetahui keputusannya. Tetapi sedihnya ia memancarkan :


AGILIRAN : JB029K043
NO. KAD PENGENALAN : 930116015222
NAMA : NADILAH BINTI HISHAM


Harap Maaf, Anda Tidak Mendapat Sebarang Tawaran.
Sila Klik eRayuan Untuk Membuat rayuan

Agak kecewa. Tetapi aku tabahkan hati dan berharap aku terpilih untuk MRSM atau Teknik Jb. Kemudian, aku checkkan untuk Bal. Sayang juga, dia tidak dapat sebarang tawaran. *sigh* Nasib kita samalah kawan. =) Huhu.

*kecewa dan pada masa yang sama agak optimistic*

Mahu Nonton, Lihat, Tengok dan Watch




Untuk sesiapa yang tidak tahu, sebelum cerita ini dijadikan movie, sebenarnya Upin & Ipin ini sudah ditayangkan pada 2 tahun lepas semasa bulan Ramadhan [kalau tak silap akulah] di TV9.

Aku mahu tengok sangat movie yang akan ditayangkan pada 12.02.2009 ini adalah kerana aku amat sukakan karakter mereka berdua ini. Bagi aku, mereka amat sangat comel! Cara mereka cakap pun adorable.

Kalau aku ada adik yang macam ini kan seronok. Aku tidak mahu mereka membesar. Stay sahaja kecil macam itu. Haha.



MARI TENGOK MOVIE INI BERSAMA DI WAYANG NANTI YA?
(>.<)


finally! ALHAMDULILLAH

Aku sudah jumpajumpajumpa dan jumpa buku mathematic modern. Alhamdulillah. Semalam aku ada mengadu kepada Mr Eng a.k.a my Math Mode teacher about the missing book and what really happened with it. I make a really muka sepuluh sen. [harap jadi. haha!] Dia ada bagi tahu yang dia ada ternampak buku Math dekat belakang pintu bilik Penolong Kanan 1. [time tu aku da harap sgt tu buku aku] Dia suruh aku ambil. Habis sekolah sahaja, aku terus pergi dan cari. Tetapi tidak dijumpai. [buku tu maen cakcak kott. geram2]

This morning when I'm in assembly, he came and hulurkan buku Math dekat aku. Aku check dengan tangkas dekat dalam buku itu dan ternampak besar-besar tulisan 'NADILAH'. Macam tidak percaya. Baik sangatlah anda wahai cikguku! haha. sayang anda sampai habis tingkatan 4. [poyo nak mampuih. XD]

Kepada FATIN AMIRA [btol ke eja nama anda?], semoga jumpa buku anda! Akan ku doakan. Nothing is impossible. teehee.

I AM IN UNIFORM FOR A WHOLE 15 HOURS!

Huwmm. Where should i begin this......

Today, Saturday, 17th January 2009, I have to school despite the fact that it is Saturday. Wake up on 05.55 AM [argh! so tired!] and go to school with mata yang separuh terkatup. Pagi-pagi sudah kena cuci telinga with taklimat about KOKO. BORING! After 10.30 AM, all of us had to study using Thursday's time table.

Bahasa Melayu, start and end.
Agama cancelled due on Ustaz Ali's 'absent'ness.
Sivik, startttttttttttttttt and finally end!

Before I can go home, I have to do a lot of task for a lot of teachers, but my house is just around the corner of the school. So, i dont really mind that much. Yesterday, my mom and i agreed to go out for purchasing my school shoe and a pair of glasses [yup! I am proud to say that I am rabun. Cacat sedikit. teehee] after school ends. I have to pray first at the Masjid As-Syakirin. Then wait for my mom at a cafe.

My mom sampai, pick me up and both of us shoot for Jusco tebrau! What a longgg way. I got carsick because sudah lama tidak menaiki kereta. We hit the first store of our mission and that is a lense shop. After sometime searching for the perfect spectacles, I got one. Unfortunately the price did not suit my mom's budget. What a pity. Then we hit the Kenny Roagers eatery. Lapar yang teramat sangat!

Done with eating, kami melihat jam dan terkejut kerana telah menghabiskan masa selama 2 jam hanya untuk mencari cermin mata dan makan. Dengan sepantas kilat mama dan aku pergi ke kedai seterusnya untuk mencari cermin mata tetapi masih juga tidak menepati piawaian duit mama aku.

Tired and misserable already, but have to search for this 2 important items no matter what. Went back to JB and pick up papa. We went to Angsana JB. FINALLY, I bought my spectacles at the Menara Optic shop [kira promot lah ni. haha]. I also bought my shoes in the mall, somewhere at the back I think.

Sembahyang Maghrib dan Isyak di sana. We also decide to eat at Singgah Selalu infront of Danga Bay. At first i think it is a good idea, but boy, I am wrong! Setelah tiba di sana, terlalu ramai orang dan aku buat muka selamba apabila melangkah di depan SS. tetapi, 10 saat lepas itu, aku rasa macam mahu lesap dalam kain mama sahaja. Ini disebabkan oleh pandangan mata-mata yang memandang ke arah aku hanya kerana aku memakai Full school Uniform. [aku agak bengang. malu juga. tapi gagahkan jua kaki ini untuk melangkah ke meja makan. hahaha. memang semua pandang semacam. siap ada yang gelak-gelak lagi. sabar je lah!] Salah ke pakai baju sekolah dan berjalan-jalan? Aku tidak mati pun. Jadi, the conclusion is, I dont mind if all of you want to stare at me until your eyes pops out of their socket. I still like to hang out till night with my school uniform. Is that so bizzare and you can't handle it??

15 hours in uniform = 7 AM till 10 PM.
world record oh! haha.

-end of part 1 out of 1-

Supposely Sweet Sixteen day but it turns out to be a Sour day

16/01 - memang tarikh yang aku tunggu-tunggu untuk setiap tahun. Tetapi pada tahun ini. Bangun sahaja pagi-pagi. I got this sinking feeling. Terdetik juga dekat hati aku bahawa hari ini tidak akan mempunyai apa-apa yang istimewa. Maybe I'm right and maybe not. Allah tentukan segalanya. Moga Allah memberi aku yang terbaik.


THE incident that make me realise that it is not a wonderful day after all =
Siapa-siapa yang ada terambil atau sengaja mengambil buku teks Math Mode aku dekat depan Lab Physics, TOLONG, TOLONG dan TOLONGlah pulangkan. Homework lebih dari banyak. Macam mana mahu buat? Kalau ya pun hendak ambil, yang pergi tinggalkan buku kerjanya kenapa? You expect me to write BM homework in math book?? Ish. Tidak kepuasan hati yang teramat sangat! Kalau kau terambil, bak balik ok? Aku tidak akan kunyah kau. Sudahlah itu buku SPBT. Mati aku. Hendak cakap apa kat parents aku? Tiada perasaan betullah kau. SELFISH!!

Hari ini memang bad luck!


*frust* *lost*

Peringatan Buat Semua

Artikel ini aku ambil daripada blog seorang hamba Allah. Ia menyedarkan aku sedikit sebanyak dan aku mahu berkongsi info yang berguna ini dengan semua. =D

Manusia hari ini suka bersangka-sangka. Ada sangkaan yang baik dan ada sangkaan yang buruk:

"Orang yang sedang beribadah, disangka riak.
Orang yang sedang beristirehat, disangka malas.
Orang yang memakai pakaian baru, disangka menunjuk.
Orang yang memakai pakaian buruk, disangka zuhud (hina).
Orang yang makan banyak, disangka pelahap.
Orang yang makan sedikit, disangka sedang berdiet.
Orang yang baik, disangka jahat.
Orang yang jahat, disangka baik.
Orang sedang bersenyum, disangka mengejek.
Orang yang sedang bermasam diri, disangka merajuk.
Orang bermuzakarah, disangka mengumpat.
Orang yang berdiam diri, disangka menyendiri.
Orang yang mempunyai rupa paras yang elok, disangka pakai susuk.
Orang yang kelihatan ceria, disangka membela.
Mana tahu, orang yang berdiam diri itu kerana berzikir kepada Allah S.W.T.?
Mana tahu, orang yang senyum itu kerana bersedekah?
Mana tahu, orang yang bermasam muka itu kerana mengenangkan dosanya?
Mana tahu, orang yang mempunyai rupa paras yang menawan itu kerana bersih hati dan mindanya?
Mana tahu, orang yang ceria itu kerana cerdas cergasnya?"

Maka, fikirkanlah dahulu sebelum kita bersangka atau membuat keputusan. Sikap bersangka itu amat disukai oleh Syaitan laknatullah. Jadi, jauhilah sikap suka bersangka-sangka kerana ianya bakal memusnahkan ukhwah yang terjalin sesama kita, seperti musnahnya kayu dimamah api. Satu benda atau perkara yang kita lihat itu, bermacam-macam kesimpulan yang boleh kita buat. Tetapi semuanya bergantung kepada Iman kita dan bagaimana kita melihat serta menerimanya. Seperti sabda Nabi Muhammad S.A.W. di dalam hadithnya; "Bersangka baiklah kamu atas sesuatu itu dan diantara golongan kamu."

Teguran dan nasihat itu hendaklah disampaikan secara rahsia supaya tidak seorang pun yang mengetahui perihalnya, kerana nasihat yang disampaikan di hadapan khalayak ramai itu bukanlah satu teguran atau nasihat melainkan ianya adalah suatu kecemaran yang memalukan lagi mengaibkan.

Kalau anda seorang pembaca yang prihatin, tolong sebarkan "Sudut Renungan" ini kepada saudara Muslimin dan Muslimat yang lain agar ianya menjadi renungan dan pengajaran kepada kita semua termasuklah diri saya sendiri. Ilmu yang bermanfaat lagi baik itu ialah salah satu amal yang berkekalan bagi orang yang mengajarnya (menyampaikannya) meskipun orang yang diajar itu sudah meninggal dunia. Semua ilmu yang baik itu, datangnya daripada Allah S.W.T.


A Quickie

Now I'm in the school library. Just don't know what to do for recess. So, i just went here and check in for the free Internet excess. Before recess, we got a class with Mr Eng for Modern Math. Gosh! It is so tough. My head spins like crazy. By the way, if anybody is strong in this subject, PLEASE HELP ME! I'm stuck. Well, i got to go now. Recess time is over. Toddles~

Farewell 2008~


2008 past by without me realising that I am going to miss this old year. Many things has happened whether good or bad. I am still going to remember and fertile it as long as I can. Friends come and go, but as the old saying goes when it comes to friendship is Make new friends, but keep the old ones, for one is silver and one is gold.


It is so true, but what makes me a bit emotional for today is that maybe aku susah hendak terima kenyataan yang aku akan TUA! Hahahahahahahaha. Umur semakin naik. Mahu cakap STOP, tetapi ‘dia’ agak degil untuk mendengar arahan aku. Hendak buat macam mana ini? Sedih juga kerana...... Entahlah ya. I have a mix feeling about this new year thingy. I hope this new year will bring many many many many many many happy things! I also hope that I can keep my resolutions.


RESOLUTIONS FOR 2009 =


- be a perfect anak for my parents -

- be a solehah grown-up girl -

- be a perfect khalifah on Allah’s earth -


Well, maybe I exaggerate a bit about being a PERFECT somebody, but I will try and only time could tell if I succeed. See you all at the top! Wish me luck guys n pray for me.



Love,

Nadilah Hisham. =)