Love - Dad


      Do you know, today, 29th November, is the day Thomas Edison successfully invented a gramophone?
 
He shouted "Mary had a little lamb!"
 
This reminds me of dad this one time.
 
      Dad were trying to fix our old microphone, and at the time mom and sister kept on singing the verse of "Bilaaa, yang tertulis untukku." from the song of Kenangan Terindah by Samson which when on and on for weeks. So when dad want to test the 'workness' of the microphone, he too sang the verse of "Bilaaa, yang tertulis..." Shook the microphone a few times and try again "Bilaaa...". The microphone worked! Dad and I were very much delighted.
 
      But after the "Bilaaa..." poof, the microphone went dead once again. And this time, for good. Dad's face that moment was really cute; a mix of disappointment and triumph that only could be seen in the face of a child.
 
       May Allah bless you, dad.

Quick Update


      Class canceled. Oops, classes canceled. Too many canceled classes.

      If only mother provide me with a car, I'll be zooming to her every day. Ah, that would be awesome to day dream about.

      Have to finish up the project for le sister's wedding by this wednesday and I haven't have a clue on what to do! I know, groan!

      Been really hard to fall asleep early these day. I blame you, lappy. Many goodies (read: TV shows, sitcoms, movies, pictures etc) inside you. Gonna go back to old bedtime routine of unwind sooner.

      Have a blessed day, readers!

Passion


      I've always known since I was a kid that writing is my passion. And alhamdulillah, my beautiful, knowing mother of mine knows that and keep pushing me to write (or wrote since it's been decades).

      I still remember my very own first short story when I was about 11 years old. It's about a kitten named Ginger Snap who is lost in the big weird world where some people treat her good while one or two makes it hell and how she survived. My mother loved it so much that she printed it and showed it to her colleagues and keep on talking about my so called masterpiece up until now. At the time, I took the courage to send it to my school's yearbook editor. It wasn't that good for me personally but with that kind of enthusiasm from your mother, how could you just not try?

      At the end of the year, I flipped through the yearbook eagerly but was devastated to not to see my karya in it. It felt horrible. My mother knew how much it meant to me and so she cheered me up and gave me one of her best it's-not-the-end-of-the-road kinda pep talk. Gullible as I was (and still is), I trust her back then. I keep on writing and so, here I am.

      As I watched the movies I've watched my entire life (which is a lot. ask anyone), I noticed that people in the movies who aren't happy with their lives or just plain old bored, draws or paints to get things out of their system. And every time they do so, I'll always question myself on what is my 'thing' that I go to when that is me.

      And then I realized - writing. Writing has always been the 'thing' I run to whenever I am mad, sad, bored, happy, in fear and so much more. People tell me that I'm witty at times but when it comes to an argument on something that I care about, I lost my words. I almost always have a great comeback, moments later when the time have passed, and it frustrates me a lot. But with writing, I can say anything and everything that I am feeling to the dot. Writing about anything down calms me. This particular post is actually caused by a 2010's movie It's Kind Of A Funny Story I've just watched.

      With words, I can be anything, I can say what is on my mind and with writing, I wish I could inspire people.

      I'm glad I found my passion. What's yours?



Them VS You


      It's the time (cough. university life. cough.) where belong to a group will make you feel worthy. Don't be fooled! That sort of lie was never in The Manual to Life to begin with. Get out of the cycle! Get a life! Be cool! Being around the wrong people is much more hazardous to you than being all alone.

"One of the most beautiful qualities of true friendship is to understand and to be understood." - Lucius Annaeus Seneca

      As people grow older, the need to be accepted by the norms grow along with them. Break the spell and you can thank me later. Be yourself. You are unique. And if no one can accept it, heck, it's their lost. (insert the most charming smile ever)

     Speaking from experience here. Cheers. May Allah bless.



Quickie


      Had 3 days extra of weekend and yet this blog of mine haven't got the makeover it deserves. Whatever happen to my time? Sigh. Need to muhasabah a lotlah after this.

      This coming Saturday, a classmate of mine, Maslina binti Abd Samat will be someone's wife. InsyaAllah there'll be an update on it soon after it. Pray the best for her. Barakallah, friend! Be the best wife yang solehah ever! :)



I Wanna!


      Assalamualaikum dear readers.

First and foremost, I wanna change the layout of this dusty blog of mine! Soon. Because black may look cool with any colour but it's also kinda sorta enhance the gloominess of something.

      Then I'm thinking of writing a series which will be under the title of 'The Plan - (anything)' where I'll write everything that I may have plan on doing with my future self; as a Muslim, as a citizen, as a lady, as a daughter, as a sister, as a wife and as a mother or maybe as a grandmother. As a checklistlah in a way but could benefit or inspire others. Hopefully.

      And for sure, I'm going to kick myself if each week goes by without any input from me here later on. I've invest so much on Facebook that I rarely have more creative juice flowing for my blog which a shame really since Facebook's posts would buried under nonsense after sometimes where anything written here is forever.

      Hopefully it will all work out. Please pray for all of this and for me to be persistent. Jazakallah (thank you). Do be on the lookout for my next posts. Have a great weekend, everybody!


Just leaving behind this awesome vid from Pentatonix. Enjoy!

Pada Saat Ini - Repost

   
Be modest.


      Ya, aku menculik artikel dibawah ini dari seseorang. Kalau anda kenal, orang itu adalah penulis blog Teh Tarik Gelas Besar suatu ketika dahulu yang kini lebih enak bersemadi di laman tumblr.com. Dan aku ambil penulisan beliau ini pun dari laman itu. Apa yang menarik minat aku untuk tampal semula penulisan beliau adalah kerana isinya yang bagi aku, patut dibaca oleh semua.

      Aku tak mahu jadi mereka yang berdebat endlessly tanpa hala tuju. Aku mahu kita semua menjadi seperti Rasulullah SAW di mana baginda sendiri apabila dihina, ajaran yang dibawanya dihina dan sebagainya, masih boleh tersenyum dan mempamerkan keperibadian yang sangat awesome sampai orang tertarik dengan baginda dan ingin tahu kenapa dan bagaimana baginda boleh se-awesome itu.

      Tidakkah kita ingat teori-teori kedatangan Islam yang kita pelajari suatu ketika dahulu semasa di bangku sekolah dalam pelajaran Pendidikan Islam mahu pun Sejarah? Lupakah kita bahawa penyebab utama datuk nenek moyang kita semua tertarik kepada Islam adalah kerana kehebatan keperibadian pedagang-pedagang Islam yang datang ke tanah kita untuk berdagang?

      Itu yang kita patut tuju; menarik rasa minat sang penjahil-penjahil di luar sana sama ada orang kita sendiri mahu pun orang yang asing. Setiap kali hujahan macam ini aku hembuskan, aku pasti akan teringat satu kata-kata awesome dari seorang lelaki yang dahulunya seorang kristian dan sekarang actively pergi ke sana dan ke mari untuk menyedarkan kita (muslims) terhadap apa yang penting. Kata-kata itu adalah "The best dakwah is for Muslims to be Muslims.". Hadamkan perkataan ini. Tanam dalam diri. 

      Dan seperti kata si MJ, "If you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make a change; starting with the man in the mirror."

      From the way I see things are going now, we may win the battle but lose the war.

-END-

PADA SAAT INI
Pada saat ini, aku nampak semua orang mahu bercakap tentang sesuatu tanpa mereka sendiri faham apa yang mereka sedang bincangkan. Semua mahu nampak penting dan intelektual. Semua mahu nampak hebat dan bijak. Semua mahu kata, “aku kata ini" dan “aku fikir ini". Semua mahu jadi sesuatu. Semua mahu jadi seperti Socrates atau Kierkegaard. Semua mahu jadi seperti al-Ghazali atau al-Kindi.
Ya, termasuk diri aku.
Dan ada yang merasakan dirinya tidak hebat, bodoh dan tidak tahu apa-apa - seperti saekor amoeba di tengah lautan. Mereka berkata, “aku tidak tahu maka aku tidak mahu tahu" - dan golongan ini lebih gemar untuk bercakap tentang hal yang mereka tahu dan tidak berminat untuk tahu apa yang mereka tidak tahu.
Entah kenapa aku fikirkan perkara ini tiba-tiba. Entah mengapa aku merasa kenapa manusia semua mahu menjadi penting, dan ada manusia langsung tak nak ambil tahu.
Kita selalu fikir kita manusia, adalah golongan paling istimewa dalam seluruh kehidupan yang wujud dalam alam semesta. Kita selalu fikir bahawa kita makhluk kelas pertama, maka makhluk lain seperti beruang, zirafah atau tapir adalah makhluk kelas kedua sementara lalat, pijat, nyamuk dan katak adalah makhluk kelas ketiga. Kalau anda seorang Melayu-Islam-Bumiputera anda mungkin masukkan anjing dan babi dalam kelas ketiga, mungkin keempat.
Kita selalu fikir kita adalah “centre of the universe". Kitalah segalanya dalam alam ini. Pensejarahan dunia wujud sejak manusia wujud di dunia. Kita tidak pernah bertanya, “eh, dari mana semua ini datang?"
Dalam tak sedar kita ini cuma “a lump of carbon in a pale blue dot". Hanyalah segumpal karbon di sebuah titik kecil warna biru pudar. Ya, itu kata-kata yang diucapkan Carl Sagan, seorang astrophysicist Amerika Syarikat. Ruang angkasa ini terlalu luas dan kita cuma tinggal di sebuah titik kecil warna biru pudar.
Nah, pada saat ini saya menulis dalam keadaan rasional. Saya memikirkan, apa jua fahaman anda, kita semua berada di titik biru pudar ini. Tak kisahlah anda mahu fikir anda ini penting atau anda ini tak penting dalam dunia ini.
Tetapi, percanggahan orang-orang dengan faham kadang-kala mencetus pergaduhan, dan peperangan. Mereka yang berbeza ideologi, kepercayaan, atau darjat (kelas) akan berkelahi untuk menguasai titik biru pudar ini. Kita sering kata, “ya, aku yang paling betul, yang lain semua salah" sebab sebenarnya kita sendiri tidak yakin dengan pandangan kita sendiri. Kita jadi defensive, dan takut pandangan orang lain menguasai diri sendiri. Kita menjadi defensive dan takut pandangan orang lain menyangkal pandangan kita yang selama ini kita rasa kita sahaja yang benar.
Perasaan defensive ini tidak salah. Terutamanya jika kita masih mahu berpegang teguh dengan apa yang kita dididik dan diajar dari lahir. Tetapi apabila anda bersifat offensive dan menyerang orang lain hanya kerana kita mahu berpegang dengan fahaman kita, itu mungkin sesuatu yang tak patut kita buat.
Agama, misalnya. Kita sering mahu mengatakan, “agama aku yang paling benar dan tiada yang benar selain agamaku". Pada akhirnya apabila orang lain mengeluarkan pandangan, anda menolak terus pandangan mereka kerana pegangan ini. Menolak terus tu tak apa lagi, menyerang pula orang tersebut dengan kata-kata nista dan keji. Lebih teruk sehingga provokasi dan pukul memukul, atau bunuh membunuh.
Saya ingin bertanya kepada mereka, yang suka mengumpul orang ramai, dan menyerang seorang minoriti berdasarkan pandangannya, dengan bertubi-tubi menyerang dan menghentam seseorang. Apakah anda mahu kemenangan, atau anda mahu kebenaran?
Apabila Nicolaus Copernicus membuat kajian dan berkata bumi mengelilingi matahari, seluruh Gereja Katolik pada Zaman Gelap mengharamkan bukunya. Ada yang mengatakan dia membuat ajaran sesat, dan ada yang mahu beliau dihukum kerana menghina agama dan Tuhan.
Selepas sains berkembang melalui Renaissance, barulah terbukti yang Copernicus ini benar, dah sekarang Gereja Katolik pun menerima hasil kajian Copernicus ini.
Jadi, apabila ada orang bercanggah pendapat dan pandangan, ramai dari kalangan kita suka mengumpul “gerombolan" dan menyerang dan menghentam dan menghina dengan kata-kata yang tak membantu pun hujah anda untuk diterima. Maki hamun dan cerca ini bukan berhujah. Ini perangai orang gila.
Di kampung saya di Kluang, ada seorang yang mempunyai masalah mental. Nama dia, orang kampung panggil dia Saring. Saring ini bercakap dalam bahasa yang tiada siapa pun yang faham. Mungkin Chewbacca boleh faham.
Satu hari, makcik saya memandu kereta dan tiba di rumah nenek (sekarang arwah). Saring bercakap dalam nada yang marah, menunjuk-nunjuk arah kereta dan makcik. Dari itu makcik saya menyedari yang Saring mungkin memarahinya kerana perempuan bawa kereta.
Tetapi, makcik saya membantah pandangan Saring. Terus makcik saya bertempik “Ingat ini zaman kolot ke, perempuan tak boleh bawa kereta". Dan perdebatan antara makcik saya dengan Saring ini membuatkan saya sakit kepala. Kenapalah nak berdebat dengan orang yang kita sendiri tak faham apa yang dia katakan?
Pada akhirnya, saya fikir lebih baik saya sambung makan nasik dari melihat perdebatan ini.
Tidak salah untuk berdebat, tetapi kalau anda sekadar maki hamun dan bertempik tanpa hujah, mungkin anda sama level dengan Saring. Mungkin lebih baik anda mengaku anda ini mentalnya lemah dan berubatlah di pakar psychiatrist.
Kadang-kadang saya tak faham dengan beberapa golongan yang berkata, jika golongan-golongan ini berkuasa maka kedudukan Islam akan jatuh. Come on, Islam bukan wujud sejak 31 Ogos 1957. Islam menghadapi ancaman dari zaman Quraisy, zaman Perang Siffin, zaman perang Mongol, zaman Imperialisme, zaman Perang Dunia Kedua dan zaman pasca moden. Takkanlah kerana dua orang ambil gambar makan babi pun anda rasa mampu menggugat Islam?
Akhirnya, apabila golongan liberal menyuarakan pandangan, mereka dilihat sebagai musuh, dan diancam macam-macam. Samalah seperti Gereja Zaman Gelap ke atas Copernicus.
Eropah dibelenggu Zaman Gelap selama satu alaf, seribu tahun selepas kejatuhan Empayar Roma. Empayar Uthmaniyyah, yang jatuh pada 1923, mungkin adalah “Roma" kepada umat Islam. Dan ya, kita hidup dalam zaman gelap. Kita bersikap seperti orang gasar dan tidak bertamadun, memburu orang yang membuat kajian dan terus mencari jawapan - seperti Gereja Eropah memburu golongan saintis pada zaman itu.
Pada akhirnya, kita semuanya tinggal di titik biru pudar ini. Sama ada anda berlainan agama, atau tidak memiliki agama - anda kena sedar anda perlu co-exist dalam titik biru pudar. Orang beragama yang baik wujud, orang beragama yang jahat juga wujud. Orang tidak beragama seperti Stalin adalah orang jahat, tapi orang tidak beragama seperti John Lennon adalah orang baik.
Pada saat ini, saya sedang duduk di sini, melihat kebebalan dan kedunguan mereka yang berhujah tanpa pandangan konkrit ini. Ketakutan hanya membuatkan kita menjadi bangsa yang kecil dan tidak bertamadun. Ketakutan, hanya memundurkan - seperti hidup di Zaman Gelap.
Dan, fikirkan semula - dalam zaman ini, adakah kita seperti Copernicus, atau seperti golongan Gereja yang kerjanya memburu orang yang mencari jawapan.
Fikirkanlah, sementara kita masih ada di titik biru pudar ini. 

The One And Only




Hi dad.

      Remember the picture? The first day where I'm bound to make the growth of your grey hairs go hay wire-ly...cool. *giggles* And where I was waaay shorter than you?  

      Dad, here I am, miles away from you and 13 years older the one in the picture. And looks like it is 12am. And you know what day is today kan? I know the text I sent you arrived safely in your inbox. Because I chocked on your reply. Well, watching Timothy Green the movie beforehand menyumbang to it as well. Oh, I mean every little words I wrote down there. I love you, dad. I really do.  

      I remember till this day that you are my hero, dad. Was, still am and I'm pretty sure will always be. The hero who sneaked a bottle of milk for me each morning until I was 6 years old before sending me to kindergarten. Then when I hit the age of sekolah rendah and sekolah menengah, you, the hero will always be there, fetching me or just greeting me with your calm self at home while hanging around the television. 

      Dad, remember that part of time when I was growing up, troubles hit me from every kind of possible angles and I kinda lost my way? I must say thank you. Thank you for listening to my grumbles and frustrations. Thank you for not interrupting while I do so. Thank you for showering me with understanding. Thank you for the timely response. And of course, thank you for giving me the words of wisdom that comfort me and also giving me the courage to handle it with a smile. Doing so, you also reminded me time and time again to not to lose hope or to be too sad because you always say Allah will always be with me. How calmed I would be every single time I heard that...you know that don't you, dad?

      Then, now. Yes, when I am now in my 20's. Unbelievable, you are still here by my side when I need you. I know you trust me enough to step into the world on my own but with you being you, you still wanna be by my side just to look out for my back. Take the the driving licence thingy for example. You trust me enough to let me drive but if only you are right beside me, making sure everything is okay. I know that's one of the ways to show me that you care. 

      Do you know that when every time I look into the mirror, I see you? You influenced me so much to be who I am right now. I couldn't be less proud of the fact. We could not be much more alike emotionally, dad. Bah, most of things lah I am like you. Like what mom always say, I am daddy's girl. Physically? Can't say. Because let's face the fact dad, you are shorter than me now. Hehehe.

      To see you with mom, well, that's the icing on top. You are caring, gentle, romantic, funny, ruggedly handsome...a package for beloved mom. Thank you too for all the love you pour for her. How I wish one day I could have someone who is just like you to be my...ehem. And then you will know your little girl is well taken care of kan? Okay, sorry, ter-berangan. :p

      The reason I wrote all this down? Well, not all actually. There is so much thing I wanna let you know but things in my head kinda unsorted. So this is all that I could come up. I hope you get the jizz of it. I just hope when you are all alone and missing me (i know you always do. jangan malu nak mengaku ye pa. hahaha), come back to this post,  read it again and again, and know that your little girl is really really reallyyy proud to have you as her daddy. I couldn't dream of for a better dad. Again, I love you with all my heart, dad. May Allah loves you here and hereafter as much as you love me or maybe more! I hope one day all of us could be in Jannah, happily ever after. Amin ya robb. HUGS! KISSES! 

Love, 
Your little girl. 

Hisham bin Haron, a great dad, friend, motivator, hero and so, so, sooo much more! 

My life's goal would be to make you feel proud of having me as your daughter.


To all dads who have passed away, let's recite al-fatihah shall we? Al-fatihah. 
Ladies, let's show how truly we love our dads by being a great muslimah. 
Save our dads from all the troubles by getting ourselves out of troubles. Smile.






Enam Belas Haribulan


      Ada apa dengan enam belas haribulan? Tiada apa yang signifikan pun. Cuma tiap enam belas haribulan aku mesti tertunggu untuk sesuatu benda yang magikal terjadi. Tak salah untuk berangan bukan?

      Hari lahir aku jatuh pada tarikh ini tapi bulan lain. Jadi mungkin itu salah satu sebabnya, Tapi kali ini, pada bulan ini, Mei dan pada tahun ini, 2013. Enam belas haribulan jatuh pada hari khamis dan semua tahu kita menyambut Hari Guru pada hari tersebut.

      Pada tarikh ini, tahun lepas aku bergelar seorang guru dan menyambutnya bersama anak-anak muridku. Hari yang tak akan dapat aku lupakan sampai bila-bila. Hmm, bila aku nak mencoret kisah Hari Guru pada tahun lepas ini pun aku tak tahu. Ah, suka sangat aku ber-prokrastinasi. Masalah betul. Takpe, mungkin masa rajin aku datang pada cuti sem kali ini, aku tekad aku akan membuat satu coretan khas.

      Jadi selepas aku bergelar seorang guru, enam belas haribulan Mei membuatkan aku gembira. Aku tertunggu tarikh ini. Rasa macam hari tersebut ialah hari aku. Membuatkan segala memori semasa aku menjadi guru bermain dalam kepala seolah-olah ianya dalam mod replay. 

      Untuk dijadikan cerita, pada tahun ini, aku pergi ke kelas seperti biasa. Ada juga mengharapkan panggilan telefon dari anak-anak murid walau tahu mereka pun agak sibuk and all. Dan pada pukul 3 petang lebih, semasa aku mendengar Prof. aku buat lawak dalam kelas, telefon bimbit aku berbunyi menandakan aku mempunyai khidmat pesanan ringkas. Tangkas aku buka...

Salam nady...happy teachers day.thank you.may Allah bless all the goodness the u've done n place u n all the good teachers among the mukminin..muttaqin and mukhlisin..amin..xoxo

      Just as aku baca habis, air mata bertakung. Hampir menitik tapi terpaksa di kesat sebab nanti lain pula ceritanya. Sorry to disappoint but no, the text message was not from a student of mine but it was from a great friend of mine. A very thoughtful friend. And tonight we're gonna have a looong talk. I miss the lad so much. And Sharifah Najwa binti Syed Mustaffa, thank you. I love you. I dedicate this post just for you 'cos you are that awesome! Never change your beautiful self darling. May Allah bless you.



Those Days


      Morning it is. 3:16am to be exact. What am I doing up so late, I asked myself. Lots of things happened in these couple of weeks. It's taking it's toll on me. Nah, kidding. I have Allah so I don't fret that much. Feels kinda down lately because I feel like I need to do something worthwhile other than studying (yeah, as if i do it greatly but still).

      Trying to do an assignment now which needed to be done in pair but end up doing it all alone since everyone's is paired up. What happen here is maybe pembalasan dendam untuk tidur lewat mungkin. And I know I'm gonna regret this tomorrow. Typical.

      This is just another post of...i-don't-have-anything-else-to-do-and-so-hello-blog!



2013


      Ya, ini adalah post pertama aku untuk 2013. (ketuk kepala sendiri)

      Janji pada diri akan menulis lebih kerap selepas ini. Mungkin silap aku sendiri, tulis apa yang ada dalam kepala ini di laman Twitter, padahal hanya boleh tulis dengan menggunakan 140 biji huruf sahaja. Sedang aku menulis ni, aku perasan aku dah 8 hari tidak mencoret satu apa pun di laman Twitter; a great start!

      Dalam beberapa hari lagi akan bermulalah hidup aku sebagai pelajar ijazah untuk sem ke 2. Will be a new challenge. Dengan izin Allah, akan dapat ditempuhi dengan jayanya tanpa ada masalah yang tidak mampu aku selesaikan timbul. Aminnn.

     Just keep a positive mind at all times and just remember that everything happens for a reason so do not fret! Life is good! :)