Salam Wahai Ahli Kubur

11:05 PM


Cerita kali ini ada berkaitan dengan kubur dan orang yang sudah meninggalkan dunia yang fana ini.
Jadi, kalau ada lemah jantung ke apa, tidak perlu baca ya. Jangan cakap aku tidak warning [haha]

Pagi tadi aku bangun tidur around 1000 hour lebih [pas smayang subuh aku tidur blk.aku xfly mcm korg2 heh. haha]. Lepas memikirkan sama ada mahu sarap atau tidak itu aku terus mengonlinekan diri. Tengah tunggu computer boot, aku mengambil roti di bawah tudung saji dan terus mengunyah [agk pyah sbab mulot kelat xgsok gg. adess , slekeh gila aku ni].

Online sampai pukul 1406 hour dan papa memunculkan diri daripada mesyuarat agung Persatuan Badminton Johor [papa da xjd stiausaha ntuk prstuan ni. haishh , da xdpt jmpa abg zakry, fariruzizuan n chong wei. bengong arh dorg maen komplot2 jtuhkn org laen. xpuas aty sbab papa ialah adek pengerusi? dasar melayu. hishh]. Papa ajak untuk pergi wedding di Jalan Oleh-Oleh sekitar Taman Suria. Aku agak riang untuk keluar kerana punggung sudah sakit lagi pun kerana duduk lama sangat atas kerusi kayu ini.

Pakai jubah ungu for the wedding. Agak ayu [haha. joking saja!]. Lepas makan nasi minyak dan bubur cha cha [my fav. nyummmm] kami [mama,papa n me] kembali ke kereta dan ingin pulang tetapi seorang hamba Allah yang bernama Nadilah merengek untuk tidak pulang ke rumah kerana kebosanan. Then, papa decide we go to the cemetery [btul ke aq eja ni?] to visit papa's mom and daddy. I just go along with the idea. Sebab sudah lama sangat tidak menjenguk atok dan arwah bak.



papa tengah bersihkan kubur tok [mak papa]

it stated as Haji Haron bin Haji Kassim a.k.a arwah bak [ayah papaku]

Ipin pun jenguk tok

ini pula suppose to be adik sedara, tapi lahir tak cukup bulan

time to go home [xbesh]

Alkisah di sebalik gambar-gambar ini ialah perasaan aku sekarang kerana memikirkan perkara yang pelik-pelik seperti berada di tempat papa dan mama yang tidak mempunyai ibu bapa.

Apa akan jadi pada aku apabila mereka sudah tiada? Papa sudah agak berumur. Di mana aku mahu mengadu nanti? Boleh tidak aku teruskan hidup? Sempat ke aku minta maaf sebelum mereka pergi? Mereka akan ada ke semasa aku graduate nanti? Boleh tidak kalau anda berdua immortal? Aku sayang mereka. Tetapi aku banyak buat salah dengan mereka. Terkurang ajar, tertinggi suara, termarah, termacam-macam lagi.

Maafkan saya, pa ma. Saya bukan anak yang sempurna dan juga bukan seorang anak yang boleh dibanggakan. I am a failure right mom? Sometimes when you are mad at me, you will say that. It hurts but I know I deserve it. Thank you for everything you both have done for me from I'm a baby until big as now. ILYSM.

.Alfatihah kepada yang sudah pergi.

You Might Also Like

6 comments

  1. nad..

    stiap yg hidup pasti akan mati gak akhirnya..

    ajal maut dah ketentuan..
    muda tak semestinya umur panjang.. esok lusa siapa tau?

    apa pun doakan la kesejahteraan ke dua ibu bapa nadzakk.. jangn lupa baca doa tuk ibu dan bapa tau..

    adie pun selalu fikir cam yg nad fikir.. bila adie fikir2 camtu rase sedih sebak.. tetau je air mata keluar..

    apa pun.. nad berusahalah tuk jadi anak yg baik.. walaupun bukan yg terbaik dan sempurna.. try your very best k.. sementara mereka masih ada... sayangi.. hargai.. hormati mereka..

    ReplyDelete
  2. sob! sob!
    terharulah pula dengar abang adie cakap macam ini.
    akan nadee cuba.
    =)

    ReplyDelete
  3. nadee untung lg kaw...
    kaw mseh ader dua2...
    jdik kaw jgn sia2kn dorg....
    syg,jge dorg tol2!
    biler dorg xder anty msty kaw rse sunyi n sedeyh sgt2....

    sntiasa sedeyh taw biler pikir bout parents kiter....
    kaw kne jge papa n mama kaw tol2 taw!

    ReplyDelete
  4. memang i am intended to my sayang.
    kau macam mana?
    btw, kalau hendak buat apa-apa, tolong fikir about your dad tahu.
    lebih-lebih lagi dengan iskandar.
    ok kawan?
    hanya mengingatkan.
    kalau face to face kau tidak mahu dengar.
    sorrylah cakap dekat sini.
    hee

    ReplyDelete
  5. haha , kalau cakap face to face nanti kau buat muka kambing gurun.
    malas aku.
    haa, dekat sini aman sikit.
    aku tidak perlu tengok muka kau.
    =P

    ReplyDelete

Leave the message after the beep.